Hatvani séta

Városunk nevével először 1235-ben találkozhatunk “Hatuin”, “Hotwin”, majd 1264-ben “Hotwan”, 1284-ben “Hotuon”, később “Hothuon” és “Hothwon” névírással, 1444 körül pedig “Nagyhatvan (Naghathwan)” néven. Minden valószínűség szerint egy előkelő birtokos személy nevét őrzi. A 14-16. században a (Nagy) Hatvan-család a földesúr. A Nagy és Kis-Hatvan elnevezéssel a 15. században keletkezett oklevelekben találkozhatunk. Az 1840-es évek elején itt járt Frederic Le Play francia nemzetgazdasági író, aki részletes leírását adja egy magyar jobbágycsalád életének. 1848-ban itt is megszűnik a jobbágyság, és 1853-1863 között befejeződik az úrbéri birtokrészeknek az azokat művelő jobbágyok, illetve utódaik részére történő átadása. 1849. január 20-án Schultzig Ferenc, majd április l-jén Schlick császári tábornok csapatai szállják meg Hatvant, de másnap a Gáspár András ezredes által vezényelt VII. honvéd hadtest nemcsak visszaverte az osztrákokat, hanem rohammal a várost is bevette. Ez volt a Görgey vezette tavaszi hadjárat első sikeres csatája.

Várostörténeti szempontból említésre méltó, hogy 1867. április 2-án – 18 évvel a hatvani csata után – megnyílik a Budapest-Józsefváros-Hatvan közötti 68 km-es vasútvonal, majd május 19-én innen Salgótarjánig, 1870. január 9-én Miskolcig, 1873. március 10-én pedig Szolnokig egy-egy újabb vonal nyílik.1922-ben javaslat hangzott el, hogy Hatvan nyerje el a „rendezett tanácsú város” rangját. Ehhez azonban hiányoztak a feltételek, nem kedvezett az általános bel- és külpolitikai helyzet sem. A II. világháború mind a kereskedelmi, mind az ipari életre, a város egész közhangulatára rányomta bélyegét. Nyomasztólag hatott a katonaköteles lakosság újabb és újabb behívása, a zsidók gettóba zárása és elhurcolása, a közellátás bizonytalansága stb. Mindezt betetőzte a pályaudvar és környékének 1944. szeptember 20-án bekövetkezett bombázása, amikor nem csupán a MÁV épületei, műszaki berendezései szenvedtek súlyos, szinte helyrehozhatatlannak látszó károkat, de mintegy 4-500 ember is a telitalálatot kapott óvóhelyeken és az összeomló házak alatt lelte halálát. [/text]

(forrás: Hatvani Lexikon)

Múzeum és Serfőzde

A Hatvany Lajos Múzeum a Grassalkovich Antal által építtetett Serfőzőházban található. A múzeum 2014-ben teljesen újjászületett, elnyerve mostani formáját. A régészeti anyagából kiemelkedőek a kora bronzkorhoz köthető hatvani kultúra leletei, jelentős a néprajzi gyűjteménye, Lesznai Anna életmű kiállítás látható és megtalálhatók itt Moholy-Nagy László, Oscar Kokoschka, Korniss Dezső, Kondor Béla, Lakner László, Deim Pál, Keserü Ilona, Maurer Dóra művei is.Az intézmény része a kézműves sörfőzde, melynek alapjául a 18. században az épületben működött üzem szolgált.

Az éjszaka fényei

Új arcát mutatja a város éjszaka. A fények sejtelmes színekben pompázóvá öltöztetik a tereket, utcákat, épületeket. Érdekes, izgalmas a városi éjszakai miliő. A nappali fényekben alig észrevehető részletek láthatóbbá válnak akár kerékpárral is.

A kastélymúzeum

A Grassalkovich-kastély Hatvan szívében helyezkedik el. Grassalkovich Antal építtette 1754-ben, későbbi birtokosa a Hatvany Deutsch család volt.Az állami és uniós támogatással megvalósított legutóbbi felújítás tette lehetővé a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozását, mely interaktív eszközökkel felszerelt tárlategyüttes és oktatási központ is. A park is újjászületett. A kastély így egész napos, színvonalas családi programokat nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A megújult Hatvan

A történelmi városközpont bővelkedik műemlékekben. A városháza néhány fala az 1170-es években épült premontrei kolostor része volt. A katolikus templom és a plébánia a XVIII. századtól áll.A főteret teljesen felújította a város, az épületekkel együtt. Olyan hellyé vált, ahova érdemes bármikor eljönni, mert mindig történik valami.Cukrászda, sörfőzde, játszótér, hangulatos park várja a városlakókat és az idelátogatókat. A főtéri és a közeli intézményekben folyamatosak a programok. Hatvan vendégszerető, élhető, virágos város!

A főtér környéke is megér egy sétát. A Meszlényi híd és a hozzá tartozó együttes építészeti unikum, több díjat nyert. Kerékpárral is barangolható, akárcsak a Zagyvaparti kalandpark.A buszállomás nemcsak az utazók számára élmény, hanem az új konstrukciós megoldásokat kedvelők részére is.Érdemes megnézni a királyszobrot, megpihenni a parkjában. A virágok itt is mindenütt dominálnak, vidám hangulatot varázsolva a látogatók lelkébe. Virágos Hatvan! Így emlegették és emlegetik a várost!

Kulturális programok

Hatvanban művelődési intézmények sora szolgálja a várost és az ide érkezőket: az Ady Endre Könyvtár, a Grassalkovich Művelődési Ház, a Hatvany Lajos Múzeum és Széchenyi Zsigmond Könyvtár, valamint a VOKE Liszt Ferenc Művelődési Ház. A városi kulturális és szabadidős eseményeket évszakonként műsorfüzetben foglalják össze és természetesen az internetes portálokon is tájékoztatást nyújtanak. A programokra nemcsak a városban élők látogatnak el rendszeresen, hanem nagy számban érkeznek közelebbi és távolabbi vidékekről is. Megéri!

Fesztiválok

A város minden évben 4 programsorozatot tervez, melyet évszakonként a kulturális intézmények bevonásával valósít meg. Ilyenek: a Tavaszi Fesztivál, a Hatvani Nyár, az Őszi Fesztivál és a Téli rendezvénysorozatok. Kiemelt rendezvények: a Hatvani Csata, a Családi Nap, a Határtalan Zenei Fesztivál, a Strand Fesztivál, a Roncs Derby, Augusztus 20., a Sörfesztivál és a nagy sikerű szabadtéri jégpálya. A számos rendezvény nemcsak színesíti az ünnep- és hétköznapokat, hanem közösségteremtő erővel is bír.

Egyházi élet

Hatvanban mind a 3 történelmi egyház jelen van. A városnak két római katolikus temploma van. A belvárosban található a Grassalkovich Antal által építtetett Szent Adalbert Római Katolikus templom.
Újhatvanban pedig a Szent István Római Katolikus templom található. Az evangélikus felekezet temploma szintén Újhatvanban van. A református egyházközösség temploma a belvárosban található.
Hagyomány a városban, hogy minden évben, Pünkösdkor megtartják az ökumenikus Keresztény Fesztivált.