3. Állomás - A Szent Adalbert-templom

A húsvéti ételszentelés és a húsvéti ételek

A hatvani Szent Adalbert-plébániatemplom 1751 és 1757 között épült, egy középkori eredetű, már rossz állapotban lévő, korábbi templom helyére. Építtetői, a Grassalkovichok, Jung József és Oraschek Ignác építőmesterek segítségét vették igénybe, mint a főtér több más épületének esetében is.

Keresztény ünnep lévén, a húsvét origójának és állandó centrumának a templom tekinthető. Szentmiséivel egy régi közösség életében pontosan megszabta az ünnep időbeosztását, küszöbe, rituális megkerülése, harangjának hívó szava számos hiedelem és népszokás központi eleme volt.

A húsvéti szertartások közül most az ételszentelés hagyományára koncentrálunk. A gyakorlatra már a 10. századból is ismerünk adatokat. Húsvét vasárnapján az ünnep hagyományos ételeit, a kalácsot, bárányt, tojást, sonkát, sőt, még a bort is egyházi áldásban részesítették. Az ünnep áldozati jellegű eledele a húsvéti bárány volt, mely Krisztust jelképezte. Csíkszentimrén például szándékosan Nagypéntekre időzítették az állat leölését. Az új életet szimbolizáló tojás húsvéti jelentősége megint csak magától értetődő, ahogy a tojásból új élet kel, úgy támad fel a Megváltó is. A sonka jelentősége kevésbé szakrális, egyszerűen arról volt szó, hogy a parasztság hagyományos gazdasági rendje szerint a téli szezonban levágott disznó sonkája – a pácolás és füstölés hetei után – húsvétra készült el. Az ételszentelés hagyományát például Székelyföldön még napjainkban is tartják, de a trianoni Magyarország területéről is vannak példák ennek a szép, húsvéti szokásnak a továbbélésére.

A megszentelendő ételek azért is kapnak nagy hangsúlyt, mert a hosszú böjt után Húsvétvasárnap reggelén már korlátozások nélkül lehetett étkezni. Ezért válik különös, áldásra érdemes kinccsé a húsvéti sonka, a tojás.

A húsvétvasárnapi ételszentelés hagyománya a katolikus felekezethez kötődik. A protestáns vidékek húsvéti szokásairól a következő állomáson, a református templomnál közlünk leírást.

Feladat:
Ünnepi-böjti válogató
Az alábbi ételek közül melyek valók böjtre és melyek fogyaszthatók ünnepen, húsvétkor?

cibere, húsvéti kalács, kisze, sóska, csíramálé, főtt sonka, köleskása, főtt tojás, tepertő, báránypecsenye