2. Állomás - Nepomuki Szent János szobra

A virágvasárnapi kiszehajtás

Nepomuki Szent János a Zagyva-parton található, műkő-szobra Juhász András alkotása. Maga Szent János a 14. században született, a mai Csehország területén, Nepomuk (eredetileg Pomuk) településen. Alapvetően bajelhárító szentként ismerjük, a hajósok, halászok, vízenjárók védőszentjeként és a gyónási titok mártír oltalmazójaként. A szent tiszteletére emelt szobrokat rendszerint vízparton állítják fel.

A folyó és a folyópart a húsvétot megelőző virágvasárnap egyik fontos hagyományának is helyszíne. A palóc falvakban – különösen az Ipoly, a Garam és a Zagyva mentén – még a múlt század '50-es éveiben is aktív volt a kiszehajtás szokása.

A kiszehajtás résztvevői fiatal lányok voltak, akik egy női ruhába öltöztetett, zsúpszalmából készített bábot hordoztak végig a falun, majd útjuk végén levetkőztették azt, és elégették vagy a folyóba dobták. A bábut sok helyen sokféle névvel illették, ezek között a kice, a kicevice és a villő is szerepel.

Az előkészületek a virágvasárnapi litánia után indultak: Az előző farsangon férjhezment menyecskék ruháiba bújtatták a bábot, vízbevetés előtt pedig ismét levetkőztették. A lánycsoport minden tagja markolt egy csomónyit a bábu testét alkotó zsúpból, és belehajította a folyóba. Figyelték, kinek a szalmája merre úszik el. Úgy tartották, akiét gyorsan elviszi a víz, az még abban az esztendőben férjhez megy.

A kiszehajtás télűző hagyomány, a bábu megsemmisítésével a téllel próbáltak meg leszámolni, és a tavasz kezdetét előmozdítani. Továbbá a húsvét közeledtére és a böjt végére is utaltak: A kisze ugyanis a böjtben gyakran fogyasztott savanyúlevest jelenti. Bizonyos dalokban meg is énekelték, hogy elküldik a kiszét, és behívják helyette a sódart (sonkát).

Ahhoz azonban, hogy a húsvéti sonkáról is megemlékezhessünk, vissza kell térnünk a Kossuth-térre. Irány a Szent Adalbert-templom!

Feladat:
SZÓhaláSZÓ
A versszakokból egy-egy szót messzire sodort a folyóvíz. Melyikkel kell pótolni a három lehetőség közül?

Kisze bábú

felhők fodrán napfény csillan
tél hidege most elillan
kisze bábú ……. égett
tavaszt hozzon az igézet
a) vasban b) kályhában c) tűzben

madár dalos hűvös reggel
rügyben őrzött levelekkel
kisze …… vízbe fulladt
elvitte a jeges múltat
a) bábú b) ágyú c) kapu

egy játékos szellő gyerek
kerget pajkos verebeket
kisze bábú ……. teste
elszaladt a tél, a beste
a) búza b) szalma c) nád

virágok nyílni akarnak
……. adni barna avarnak
kisze bábú sajnálhatod
Te ezt már meg nem láthatod
a) színt b) örömhírt c) fényt

Komáromi János